Wat zijn de verschillen tussen een inkjet en een laserprinter?

Wat zijn de verschillen tussen een inkjet en een laserprinter?

Wanneer u een printer wilt aanschaffen staat u gelijk voor een keuze: schaft u een inkjet of een laserprinter aan? De meeste mensen weten het verschil tussen deze twee opties niet daarom gaan wij u helpen. In dit artikel wordt een vergelijking met daarin de verschillen uitgelegd.

Wat is een inkjet printer?

Zonder te ver in het technische te gaan, de term “inkjet” staat als omschrijving voor hoe het proces werkt wanneer de inkt op het papier gaat komen. Bij een inkjet printer vernevelt de inkt richting het papier in een geregelde rij van kleine puntjes. Op het moment dat u gebruik maakt van laag kwaliteit papier neemt het papier te veel inkt op. Op dat moment gaat de inkt uit lopen en zal de afbeelding niet goed overgebracht worden.

Wat is een laserprinter?

Het grootste verschil tussen deze twee printers is dat de laserprinter benut maakt van een toner in opzicht van een cartridge waarin de inkt zit. Zoals net vermeld wordt bij de inkjet printer de inkt vernevelt op het papier, in tegenstelling tot de laserprinter waar het doormiddel van zogezegd een laser gebrand op het papier.

Zoals bij de A3 kleuren laserprinter van Refurbished Printer. De toner van deze laserprinter maakt gebruik van een elektrisch geladen poeder wat erin opgeslagen zit. Deze laserprinter produceert een digitale afbeelding doormiddel van de laserstraal waarmee het het papier scant.

Waar moet u nu voor kiezen een inkjet of laserprinter?

Zo goed als op elk kantoor zal je tegenwoordig een printer vinden om te onderhouden en voornamelijk zal je een inkjet printer zien staan. Dit komt omdat de inkjet printer in de aankoop een redelijk lagere kost heeft. Laserprinters hebben, zijn vandaag de dag, al een stuk betaalbaarder, maar nog steeds duurder in aankoop dan een inkjet printer. Om de juiste keuze te maken kunt u het beste gaan beslissen waarvoor u de printer gebruikt.

Wanneer u voornamelijk afbeeldingen print en geen teksten dan kunt u beter een inkjet printer aanschaffen. Als u juist heel veel teksten in een hoop oplages dan kunt u beter een laserprinter aanschaffen. Laserprinter zijn namelijk een groot stuk sneller dan een inkjet printer, hierdoor zijn ze geschikter om hoge oplages te printen. Zoals eerder gemeld is de start kosten voor een inkjet printer lager dan een laserprinter, dit is ook van toepassing voor de cartridges.

De cartridges van een inkjet zijn normaal gesproken hervulbaar en kunnen hierdoor gerecycled worden. Hierdoor bespaar je afval en bespaar je geld. Op de langere termijn is een toner van een laserprinter beter van toepassing omdat de kosten per afdruk lager liggen. Het verschil tussen deze twee is dat de laserprinter toner wanneer leeg volledig vervangen moet worden. De laserprinter drukt scherpere teksten af. Als eindconclusie wanneer u geen of amper gebruik maakt van afbeeldingen, kunt u beter voor een laserprinter kiezen.